Publicare : 06-10-2014
COMUNICAT DE PRESĂ - „Relatarea faptelor privind cazul doamnei Niculina PENU”

Potrivit Legii nr. 155/2010 - Legea Poliției Locale, polițiștii locali acționează pentru respectarea normelor legale privind desfășurarea comerțului stradal și activităților comerciale, respectiv a condițiilor și locurilor stabilite de autoritățile administrației publice locale, având ca atribuție legală constatarea și sancționarea vânzării ambulante a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de Primăria Sectorului 3 sau Primăria Municipiului București.

Potrivit HG. nr.348/2004, care stabilește regulile generale de exercitare a activităților de comerț cu amănuntul și prestări servicii în zone publice, comerțul în zone publice se desfășoară în structuri de vânzare cu locație permanentă sau temporară de către producători/comercianți autorizați conform prevederilor legale.

Tipurile de piețe ce pot fi autorizate în zone publice sunt cele reglementate de art.7 din HG.nr. 348/2004, comerțul ambulant pe trotuare de către persoane fizice neautorizate fiind interzis.

În legătură cu faptele prezentate la emisiunea “ Acces Direct “ în zilele de 02 şi 03.10.2014

-          d-na  Penu Niculina desfășoară activități ilegale de comerț stradal în locația din Șoseaua Mihai Bravu nr. 292, Sector 3 de foarte mulți ani, fiind cunoscută în zona respectivă de personalul instituției noastre;

-          deoarece de-a lungul timpului am primit nenumărate sesizări (  in zona Baba Novac / Sos.Mihai Bravu nr.292 unde a avut loc filmarea) atât de la cetățeni cât și de la  comercianții care își desfășoară activitatea în spațiile comerciale de la parterul blocului , zona respectivă a fost în atenția permamentă a  efectivelor operative, fiind inclusă în itinerariul de patrulare;

-          în pofida acestor nenumărate sesizări, d-na Penu Niculina nu a fost niciodată sancționată de politiștii locali din cadrul instituției noastre și cu atât mai puțin nu i-a fost confiscată marfa (legume,fructe,ouă,carne – deși produse de genul carne, ouă cu grad ridicat de perisabilitate constituie un real pericol pentru sănătatea cetățenilor), întotdeauna agenții au preferat să o îndepărteze din zonă, având în vedere vârsta înaintată a acesteia, criteriu de care țin cont întotdeauna politiștii locali în momentul individualizării unei sacțiuni contravenționale;

-          totodată excludem afirmația d-nei Penu Niculina cum că politiștii locali din cadrul instituției au sancționat-o contravențional, iar aceasta a plătit amenda la fața locului, banii fiind luați de angajatii institutiei noastre.

-          deoarece dispozițiile legale în materie comercială nu prevăd această posibilitate, respectiv plata amenzii pe loc și chiar dacă ar fi prevăzută d-nei Penu Niculina i s-ar fi înmânat o chitanţă în acest sens ;

-          imaginile prezentate în emisiunea “ Acces Direct “din data de 02.10.2014 în care apăreau persoane care comercializau țigări nu sunt surprinse la locația din Șos. Mihai Bravu nr. 292, Sector 3 ci în altă zonă, locație care nu se află pe raza Sectorului 3;

-          textul afișat pe ecran în timpul emisiunii “ Acces Direct “ din data de 02.10.2014, respectiv “surdă si oarbă” nu reflectă realitatea în ceea ce o privește pe d-na Penu Niculina, fapt contrazis de interviul luat de reporterul Antena 1.

Subliniem faptul că poliţistul local a acţionat în mod corect, respectând atât atribuţiile de serviciu cât şi legislaţia specifcă în vigoare şi NU a acţionat în mod abuziv, fapt pentru care nu se impune luarea unei măsuri de natură administrativă.

DIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE LOCALĂ SECTOR 3